Quan parlem d’alimentació, no només fem referència al concepte que cal que sigui saludable sinó que també ha de tenir cura del nostre planeta.
En pocs anys, les guies alimentàries en l’etapa escolar han evolucionat molt, tant pel que fa a les recomanacions de salut com a les de sostenibilitat ambiental. I l’escola andorrana estem treballant per adaptar els nostres menús a aquesta realitat.
Ara bé, tot i que és molt elevat el nombre d’alumnes que fan ús del servei del menjador escolar, aquest àpat, només representa 1 dels 5 àpats que fem al dia, durant 5 dies a la setmana i només durant els dies lectius, que suposen uns 175 dies dels 365 dies de l’any.
Per ajudar a les famílies a promoure uns bons hàbits d’alimentació en tots els àpats i durant tot l’any, com a novetats d’aquest curs trobarem:
-La planificació de sopars genèrics, basats en els grups d’aliments, que us poden servir de pauta per elaborar el sopar en funció del menú que se’ls ha donat a l’escola, i a més, també us pot facilitar la programació de l’alimentació de tota la setmana.
-Cada mes, se us proposaran 5 idees de berenars saludables, arribant a final de curs a recopilar una cinquantena , que podreu anar alternant i adaptant segons el dia de la setmana, l’activitat extraescolar realitzada…, juntament amb uns consells per quan s’hagin de dur a la motxilla i poder-los conservar amb òptimes condicions.
-Tot i que és recomanable, esmorzar a casa abans d’anar a l’escola (els estudis demostren que millora el rendiment escolar i ajuda a prevenir el sobrepès i l’obesitat), aquest primer àpat, és pot complementar amb un petit refrigeri a mig matí que ens permeti no arribar afamats a l’hora de dinar (si és molt abundant obtindrem l’efecte contrari) i cobrir millor les necessitats nutricionals dels infants.
Aquest curs, des de l’AMPAEA , es gestionarà el “refrigeri de maternal” i de “primera ensenyança de La Massana (projecte d’escola). La programació d’aquests refrigeris s’han fet tenint en compte poder oferir productes de temporada i proximitat, reduir l’ús d’envasos, la compra a granel… .
“Aquest canvis són necessaris. Cal més que mai educar i treballar l’alimentació tan des de l’escola com des de casa, i nosaltres amb aquest projecte, volem ajudar-vos a que entre tots ho fem possible”
Salut i bons aliments!
Berta Jiménez : Dietista- Nutricionista núm. col 0703