La primavera, l’estació dels colors i l’arribada de tot un ventall de fruites i verdures pròpies de l’època. Tot i que, és cert, que avui en dia, estem acostumats a consumir tot allò que ens ve de gust sense tenir en compte si és o no la temporada, no oblidem que la forma en com triem el que mengem, te un impacte directe en el medi ambient i en el nostre entorn.
Menjar fruites i verdures de temporada i encara millor si a més a més són de proximitat , ens beneficien perquè:
- Són més fresques, tenen més gust i conserven millor les seves propietats originals.
- Són més sostenibles, ja que respecten els cicles naturals dels aliments i és redueix la contaminació produïda pel transport de llargues distàncies.
Ara bé, per això cal saber que toca a cada temporada i tenir-ho en compte alhora de planificar els nostres menús i fer la compra.
Quines són les fruites de primavera ?
- Les maduixes i maduixots, molt riques en vitamina C, compensant així els cítrics hivernals.
- Les prunes, fonts importants de fibra que ens ajuden a regular el trànsit intestinal, i que podrem gaudir durant tota aquesta estació i tot l’estiu.
- Els nespres, que duren poc, només d’abril a juny, especialment rics en potassi i provitamina A (necessària pel bon manteniment de la pell i la vista).
- Els albercocs, arriben al maig, i al igual que els nespres, són rics en potassi i el seu color groc-ataronjat ens indica que també ens aporten provitamina A.
- Les cireres, ens arriben entre maig i juny, ens acompanyaran poc temps. Amb gran poder antioxidant gràcies als seus pigments (colors) vermells.
- Els nabius, apareixeran a finals de la primavera, entre moltes propietats, el seu poder antisèptic i és per això que ajuda a prevenir les infeccions urinàries.
- I ja arribant a les portes de l’estiu, començarem a trobar els primers melons, síndries, préssecs i nectarines.
Quines són les verdures de primavera?
- A principis d’aquesta estació, encara podem aprofitar les darreres cols, coliflors, carxofes, bledes, espinacs i porros.
- Arriben els primers enciams, raves i remolatxes.
- El fonoll, una hortalissa que ajuda a fer la digestió i eliminar flatulències, es pot afegir crua a les amanides o cuita en un puré.
- Les faves i pèsols, llegums frescos molt rics en fibra.
- Els espàrrecs frescos, aprofitem-los ara per menjar-los a la planxa, en truites i remenats… , ja que habitualment els consumim en conserva.
- També arriba el temps de la mongeta tendra.
- Pastanagues i cebes, ara és el moment millor de la collita, tot i que les trobem tot l’any.
Recordem, que segons l’OMS, una persona ha d’ingerir més de 400g de fruites i verdures al dia, que això es tradueix a 5 RACIONS (3R fruita i 2R verdura) al dia, podent-se repartir entre els diferents àpats del dia.
COM MÉS FRUITA I VERDURA MENGEM, MENYS ESPAI DEIXAREM PER OPCIONS MENYS SALUDABLES!!
Berta Jiménez – Dietista i Nutricionista núm col. 0703